Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Στη σημερινή εποχή παρά την αλματώδη εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της καλπάζουσας ανάπτυξης της τεχνολογίας παρατηρείται σε κάποιες απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές υποανάπτυκτων,αναπτυσσόμενων ακόμα και ανεπτυγμένων χωρών η ύπαρξη φυλών που έχουν αρνηθεί το συμβιβασμό με το σύγχρονο μοντέλο ζωής. Οι φυλές αυτές σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί προτίμησαν να μην ασπαστούν ό, τι προστάζει η σημερινή πραγματικότητα και να αποδεσμευτούν από την υλική ευδαιμονία και τις ευκολίες που παρέχουν τα συγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και θαύματα.

Έτσι, μια βόλτα σ'αυτές τις απομονωμένες κατοικίες προσφέρει την απόλαυση ενός τρόπου ζωής που ξενίζει τα φερέφωνα της σύγχρονης εποχής. Πόλλές κοινωνίες δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα αλλά τα νοικοκυριά τους φωτίζονται από λάμπες ή κεριά. Αυτό πιστοποιεί και το γεγονός πως είναι αποδεσμευμένοι από οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας. Νερό παίρνουν από κοντινά ποτάμια ή πηγές.

Κυριαρχεί το πατριαρχικό μοτίβο κοινωνίας σύμφωνα με το οποίο οι άντρες είναι οι κύριοι του οίκου τους, αυτοί προστάζουν, είναι υπεύθυνοι να προσφέρουν στην οικογένειά τους ό, τι περνάει από το χέρι τους. Επιδίδονται σε εργασίες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, το κυνήγι. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται βασισμένα σε πρωτόγονα μέσα, χωρίς ίχνος τεχνολογικής προόδου. Όπως συμβαίνει και στους κόλπους της Αφρικής όπου σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη της γεωργίας μόνο σε περιοχές που αποτελούσαν προσβάσιμες και είχαν κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τον "έξω" κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της κτηνοτροφίας σ'αυτήν την περίπτωση όμως ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί η μύγα τσε-τσε η οποία προκάλεί στα ζώα την περίφημη ασθένεια τρυπανοσωμίαση.

Εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουν ακολουθήσει τα σημερινά στεγανά που φέρει η σύγχρονη κοινωνία και ο πολιτισμός σε πρακτικούς τομείς, θεωρούν την έπαφη με την ανάπτυξη μόλυνση της δικής τους ζωής και συνήθως όταν κάποιο μέλος της κοινωνίας τους φεύγει δεν τον δέχονται ξανά και τον διαγράφουν σαν να μην υπήρχε ποτέ...

Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες πληροφορίες σχετικά με φυλές που εν έτει 2009 εξακολουθούν να ασπάζονται τον πρωτόγονο και ήρεμο τρόπο ζωής απολαμβάνοντας τη μαγεία της φύσης η οποία ανεκμετάλλευτη και παρθένα από το σύγχρονο τρόπο ζωής τους προσφέρει ανιδιοτελώς τα αγαθά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου