Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ … ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ
Μισός αιώνας περίπου έχει περάσει από τη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια μια σειρά απίστευτων αποκαλύψεων σχετικά με τις γνώσεις που διέθετε μια «πρωτόγονη» φυλή της Αφρικής … οι μυστηριώδεις Dogon. Γνώσεις που θα τις ζήλευε ακόμα και η επιστήμη του 20ου αιώνα. Από τότε πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το μυστήριο της προέλευσης αυτών των γνώσεων, αλλά και για το κατά πόσο «πρωτόγονες» μπορεί να είναι κάποιες φυλές ή για το κατά πόσο η ανθρωπότητα φτάνει στο επίπεδο γνώσεων του 20ου αιώνα για πρώτη φορά … Ας δούμε όμως το χρονικό των αποκαλύψεων.
Οι Dogon ζουν στην περιοχή Bandiagara του σημερινού Μάλι και υπήρξαν το αντικείμενο μελέτης του Γάλλου ανθρωπολόγου Marcel Griaule για πάνω από μία δεκαετία. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος που κάποιοι σοφοί της φυλής, τον εμπιστεύτηκαν και αποφάσισαν να του αποκαλύψουν γνώσεις που οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι της κληρονόμησαν απ’ τους αρχαίους προγόνους τους.
Οι αποκαλύψεις των σοφών της φυλής σόκαραν τον Γάλλο επιστήμονα, καθώς συνειδητοποίησε ότι βρέθηκε μπροστά σε ένα ανεκτίμητο θησαυρό αρχαίας σοφίας. Έτσι αποφάσισε να δημοσιεύσει τις αποκαλύψεις αυτές το 1950 με τη βοήθεια του συναδέλφου του Germaine Dieterlen.
Ας πάρουμε όμως μια γεύση από τη μυστική γνώση των Dogon, συγκρίνοντας την παράλληλα με τις γνώσεις της σύγχρονης επιστήμης:
- Το σύμπαν σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, δημιουργήθηκε από τους Nommo, όντα που ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί ψάρια. Ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τον πολιτισμό στη Γη. Για την ανανέωση του σύμπαντος οι φυλή των Dogon τελεί κάθε 60 χρόνια την τελετή “Sigui”.Παρόμοιο μύθο για τον άνθρωπο-ψάρι είχαν και οι Σουμέριοι. Υπήρξε σύμφωνα με τη μυθολογία τους ο εκπολιτιστής τους και ονομάζονταν Οάννες.
- Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης – όριο και έχει δακτυλίδια ισχυρίστηκαν οι Dogon. Κάποιες θεωρήσεις της παραδοσιακής Αστρολογίας δίνουν τον Κρόνο σαν όριο του ηλιακού μας συστήματος πλανητών, ενώ το ότι ο Κρόνος έχει δακτυλίους διαπιστώθηκε λίγους αιώνες από τον Γαλιλαίο και το τηλεσκόπιό του.
- Ο Δίας έχει τέσσερα μεγάλα φεγγάρια ! Κι αυτά τα ανακάλυψε ο Γαλιλαίος ! Είχαν άραγε οι πρόγονοι των Dogon τηλεσκόπια;
- Η Σελήνη είναι ξηρή και άγονη. Μπορούσαν άραγε να τη δουν;
- Ο Γαλαξίας μας είναι σπειροειδής! Αυτό πάλι πώς το ήξεραν; !!!
- Η αναφορά πάντως που έκανε «διάσημους» τους Dogon είναι αυτή για τον Σείριο. Υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για ένα άστρο, αλλά για τρία (!!!). Το πρώτο που είναι το μεγαλύτερο το ονόμαζαν “sigi tolo”, μιλώντας για τον Σείριο Α.
- Το δεύτερο το ονόμαζαν “po tolo” και πίστευαν ότι είναι το βαρύτερο αντικείμενο του σύμπαντος. Έκανε δε μια περιστροφή γύρω απ’ το ‘sigi tolo” κάθε 50 χρόνια. Αυτό το άστρο δεν είναι άλλο απ’ αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν Σείριο Β. Όντως ο Σείριος Β – που ανακαλύφθηκε το 1862 και φωτογραφήθηκε το 1970 (!) - είναι ένας «λευκός νάνος» δηλ. ένα αστέρι που η ύλη του έχει τρομερά μεγάλη πυκνότητα ώστε να θεωρείται «πολύ βαρύ».
- Το τρίτο το ονόμαζαν “emme ya”, που σημαίνει «ο ήλιος των γυναικών». Είναι 4 φορές λαμπρότερο απ’ το “po tolo” και έχει ένα δορυφόρο ή πλανήτη.
Αναπαραστάσεις αυτής της κοσμολογικής τους άποψης, είχαν ζωγραφίσει οι Dogon σε μια μάσκα που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 400 χρόνια στην τελετή “Sigui” !!!
Οι εκπληκτικές αυτές γνώσεις που φαίνεται να είχαν οι Dogon διαμέσου των προγόνων τους, συντάραξαν την επιστημονική κοινότητα της δεκαετίας του 1950 και προκάλεσαν την διατύπωση επιπλέον θεωριών. Έτσι π.χ. ο Βρετανός Robert Temple, υποστήριξε σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 1966 με τον τίτλο «Το Μυστήριο του Σείριου» ότι, οι Nommo, οι άνθρωποι-ψάρια των Dogon, δεν ήταν παρά εξωγήινοι προερχόμενοι από κάποιον πλανήτη του Σείριου για να φέρουν τον πολιτισμό στους ανθρώπους.
Απ’ την άλλη μεριά βέβαια υπάρχουν και αυτοί που αμφισβητούν την αυθεντικότητα των γνώσεων των Dogon και υποψιάζονται κάποια απάτη. Για παράδειγμα ο διάσημος αστροφυσικός Carl Sagan διατύπωσε την υποψία ότι, κάποιος δυτικός, ίσως κάποιος ιεραπόστολος, μίλησε στους Dogon για αυτά τα πράγματα, μιας και αυτά ανταποκρίνονται στις γνώσεις των σύγχρονων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου